sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Miksi? - Osa 1

Moni on kysynyt tätä minulta: Miksi? Miksi ihmeessä telttaan? Eikö muka Espoosta löydy asuntoja väliaikaiskäyttöön? Et kai sä oikeasti ole noin hölmö?

Tuollaisia kysymyksiä minulta on kysytty. Jotenkin ihmisillä on jännä pakottava tarve löytää syy sille, että joku tekee valinnan, joka ei ole se ilmeisin. Ja jos sitä ei heti ymmärrä, ensimmäinen reaktio on epäusko. "Siis ooksä muka tosissas?" Kun vastaan, että kyllä, olen tosissani, siitä puolestaan syntyy reaktio: "Siis mitä ihmettä?" Epäuskoa seuraa tarve ymmärtää miksi tämä ihminen tekee valinnan, jota minä en tekisi.

Monet meistä katsovat maailmaa niin voimakkaasti vain omasta perspektiivistään, että toisten valintojen ymmärtäminen voi olla tuskastuttavan vaikeaa. On hyvin vaikea ymmärtää toisen valintoja, jos valintoihin vaikuttavat taustat ja motiivit ovat erilaiset. Otetaan esimerkiksi vaikka uraputkessa painava perheenisä, jolla on talon rakentaminen kesken. Voiko hän ymmärtää miksi joku muuttaisi telttaan neljäksi viikoksi putkiremonttia pakoon? Voi toki, mutta ei se ihan helppoa ole. Varsinkaan jos ei tunne tuota toista ihmistä läheisesti.

"Miksi?" Tähän kysymykseen minulla on useampi vastaus. Jostain syystä näiden vastausten sanoiksi pukeminen ei kuitenkaan ole ihan helppoa. Se vaatii todennäköisesti useamman kirjoituksen.

Tänään satuin lukemaan Marcel Proustin sitaatin:

Todellinen tutkimusmatka ei koostu uusien maisemien etsimisestä, vaan siitä että katsoo tuorein silmin.
 Siinä se on! Yksi minun vastauksistani kysymykseen "Miksi?"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti