lauantai 2. huhtikuuta 2011

Jokamiehenoikeudet

Tein jännän havainnon. Me kaupunkilaiset emme tunne jokamiehenoikeuksia. Olen joutunut käymään saman keskustelun monen ihmisen kanssa: Mihin teltan saa laittaa ja mihin ei?

Myönnän, että en itsekään ollut aivan satavarma mitä laki sanoo telttailusta. Mutta yllättävää minulle oli se, että miten moni meistä luulee, että telttailu olisi jotenkin vaikeaa tai jopa mahdotonta Espoon eteläisillä alueilla (jos ette tienneet, Espoon pohjoisosat ovat melkoista erämaata), koska teltalle on niin vaikeaa löytää sallittua paikkaa. Höpönlöpön!

Tässä hyvä tiivistelmä jokamiehenoikeuksista:

Jokamiehenoikeudet tarkoittavat oikeuksia, jotka kuuluvat kaikille. Oikeuden käyttäminen on maksutonta. Jokamiehenoikeuksia ei ole kattavasti kirjattu lakiin vaan ne ovat kehittyneet ajan myötä maan tavaksi.
Liikkuminen maastossa jalkaisin, hiihtäen tai pyöräillen on sallittua ilman maanomistajan lupaa. Omistajalla ei ole oikeutta kieltää liikkumista. Yleistä liikkumisvapautta on rajoitettu tietyillä alueilla. Toisen pihamaata ei saa käyttää kulkutienä eikä maanomistajan kotirauhaa rikkoa. Sellaisilla toisen pelloilla ja istutuksilla ei saa liikkua, jotka voivat kulkemisesta vahingoittua. Lyhytaikainen leiriytyminen ja telttailu toisen alueella on sallittu, jos siitä ei aiheudu häiriötä maanomistajalle. Leiriytyminen asuntovaunussa vaatii aina maanomistajan luvan. Avotulen teko toisen maalle ilman pakottavaa tarvetta on kielletty.
Alueella, jossa liikkuminen on jokamiehenoikeuksien nojalla sallittua, saa poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia. Myös onkiminen ja pilkkiminen kuuluvat jokamiehenoikeuksiin. Uiminen ja peseytyminen vesistössä ja jäällä kulkeminen ovat myös sallittuja jokamiesoikeuksien nojalla. http://www.laki24.fi/ymas-naapurit-jokamiehenoikeudet.html

Laajemmin asiasta voi lukea wikipediasta:  http://fi.wikipedia.org/wiki/Jokamiehenoikeus

Jokamiehenoikeuksiin sisältyy aina vaatimus niiden harmittomuudesta: oikeutta ei saisi käyttää haittaa tai häiriötä tuottavalla tavalla. Erityisesti on huolehdittava, ettei kenenkään kotirauhaa rikota. Lainsäätäjä ei ole asettanut tarkkaa rajaa sille, kuinka monen metrin päähän pihapiiristä kotirauha yltää. Jokaisen on itse arvioitava ja ymmärrettävä sopivaisuuden raja.
Jokamiehenoikeutta ei ole Suomessa laissa määritelty, vaan jokamiehen oikeuksiin kuuluu se, mitä perinteisesti on pidetty kohtuullisena ja mitä ei ole laissa kielletty. Usein jokamiehenoikeus on tulkinnanvaraista, kuten se, mikä on tilapäistä käyttöä tai kotirauhan piiriin kuuluvaa piha-aluetta. Tässä jokaisen on käytettävä omaa harkintaansa, eikä luvan pyytäminen yleensä ole haitaksi.
Pitäisiköhän minun varautua tähän "saako tässä telttailla" -keskusteluun jo etukäteen? Täytynee varmaan tulostaa valmiiksi jokamiehenoikeudet, ettei tarvitse aina käydä samaa väittelyä. Mietin jopa sellaista, että soittaisin Espoon poliisille etukäteen ja kertoisin projektistani ja siitä, että todennäköisesti joku tulee soittamaan heille, vain sen takia, että näkevät teltan paikassa, jossa eivät ole sitä ennen nähneet. Voisin jättää heille puhelinnumeroni, että voivat kysyä missä päin sillä hetkellä liikun. Ei varmaan poliisiakaan huvita saman asian takia montaa kertaa reissata telttapaikalleni selittämään närkästyneelle kansalaiselle, että jokamiehenoikeudet antavat luvan telttailuun.

1 kommentti:

  1. Kannatan ideaasi poliisin informoimisesta :) Kaikennäköisiä ölliköllejä löytyy, jotka säikähtävät teltan nähdessään.

    VastaaPoista