maanantai 30. toukokuuta 2011

Aapon Trangia-ohjeet tumpeloille

Koska huoltoviikonlopusta ei ole kovinkaan paljoa kerrottavaa, vuoro annetaan opetusohjelmalle "Aapon Trangia-ohjeet tumpeloille":

Trangia on näppärä peli, kunhan sen kanssa vain pääsee sinuiksi. Koska meille kaupunkilaistumpeloille mikään retkeilyvaruste ei ole tumpelovaarasta täysin vapaa, on syytä käydä läpi joitain perusasioita.

1) Ensimmäinen haastava tehtävä on löytää Trangian pohjaosa. Trangia koostuu useammasta kulhomaisesta osasta, joiden välille tumpeloimmat meistä eivät heti osaa tehdä eroa. Pohjaosan tunnistaa siitä, että kun siihen kaataa vettä, vesi valuu syliin tai kengille. Kun olet löytänyt pohjaosan vesitestillä, käännä astia ympäri, ja aseta se maahan. Jos tuhlasit kaiken veden testiin, lähde hakemaan lisää vettä. 2) Kaiva pienestä mustasta pussista esiin kaasupoltin. Tämän tunnistaa etäisesti jojoa muistuttavasta ulkomuodosta. Paina kaasupoltin pohjaosan reijästä läpi niin, että poltin loksahtaa kivasti paikalleen pohjaosan reikään. Tumpelovaroitus: Pujota ensin polttimen letkuosa reiän läpi. Tekemällä näin, homma helpottuu huomattavasti, etkä nolaa itseäsi. Lopuksi vedä letkun pää pohjaosan kyljessä olevasta reiästä läpi. Niin siitä juuri mihin yritit ensin tunkea sitä poltinta.


Ethän sitten jätä sitä kaasusäiliön korkkia lojumaan mihinkään maahan?

 3) Ota esiin kaasusäiliö ja poista sen päältä punainen korkki. Tumpelovaroitus: Älä hävitä tätä korkkia. Älä jätä sitä siihen maahan, jooko? Laita se suosiolla vaikka takin taskuun. Se katoaa yllättävän helposti. Kun olet saanut ährättyä korkin auki (se on vähän jäykkä), ruuvaa säiliö kiinni kaasupolttimeen. Tumpelovaroitus: On helpompaa ruuvata kaasusäiliötä, kuin yrittää pyörittää koko Trangiaa kaasusäiliön ympärillä. Kun saat säiliön paikoilleen, varmista, että säätöventtiili on kiinni. Mustan nupin päällä on havainnolliset nuolimerkinnät (+ ja -), jos et muista mihin suuntaan vääntää.


Älä jätä sitä korkkia siihen maahan!

4) Olemme jo Trangian käyttöönoton loppusuoralla. Seuraavaksi joudut tekemään jotain sellaista, josta äitisi sinua varoitti lapsena: Käyttämään tulitikkuja. Sytytä tulitikku ja huomaa miten helposti tuuli sammuttaa sen. Toista sama pari kertaa. Tämän jälkeen ota kaksi tulitikkua ja sytytä ne samanaikaisesti. Vie palavat tulitikut kohti poltinta ja yritä avata toisella kädellä säiliön päällä oleva venttiili. Koska todennäköisesti suljit venttiilin liian tiukasti, sammuta tulitikut suosiolla ennenkuin sormesi palaa, ja avaa venttiiliä hiukan molempia käsiä käyttäen. Nyt kun venttiili on jo valmiiksi hieman auki, sytytä taas kaksi tulitikkua ja toista toimenpide. Kun saat kaasun syttymään, avaa venttiiliä ihan reilusti, että saat kunnon liekin. Liian pieni liekki saattaa sammua ja saada sinut ihmettelemään, että mistä tämä kaasun haju oikein tulee.

5) Aseta pohjaosan päälle kattiloiden telineosa, jonka sisäpinnasta löytyy pienet väkäset. Tässä kohtaa pitää olla tarkkana, koska pohjaosa ja telineosa liittyvät yhteen nerokkaalla systeemillä. Kierrä telineosaa pohjaosan päällä, kunnes osat loksahtava paikoilleen. Kierrä tämänkin jälkeen vielä vähän, jotta saat osat lukittumaan yhteen.


Hei mitä me sovittiin siitä kaasusäiliön korkista?!

6) Onneksi olkoon, olet saanut Trangian toimintakuntoon! Nyt sinulla on mahdollisuus huomata miten sinulta puuttuu lusikkahaarukka. Voit laittaa veden kiehumaan sillä aikaa kun lähdet vuolemaan itsellesi oksasta ruokailuvälinettä.

7) Kun olet lopettanut kokkailun ja purkamassa Trangiaa, kysy itseltäsi: Olisko kannattanut laittaa se kaasupullon korkki taskuun talteen? Vastauksen tähän kysymykseen löydät samalla kun yrität etsiä pimeässä pientä punaista korkkia.

7 kommenttia:

 1. Hieno teksti, mut ei kukaan oikeesti tuolla lailla tumpelois, right? ;)

  VastaaPoista
 2. Hmm. Meidän intissä trangioissa ei ollut kaasupoltinta vaan sellainen minikulho, johon kaadettiin sytytysnestettä ja joka laitettiin tuon kaasupolttimen paikalle ja sytytettiin. Väitän, että sen kanssa tumpeloinnin mahdollisuus on pienempi.

  VastaaPoista
 3. Joo mekin käytettiin sitä nestemäistä versiota intissä. En nyt sanoisi, että on yhtään sen vaikeampi tai helpompi kuin kaasu. Ainakin tuossa kaasussa on se etu, että ei tarvitse sitä litkua kantaa mukana.

  VastaaPoista
 4. Juu trangian sinolipoltin on lähinnä huono vitsi. Liekin teho on onneton; tehon säätö ei voisi hankalampaa enää olla ja sinolin kanssa läträäminen on syvältä.

  Kaasun helppous, nopeus ja tehokkuus vie voiton 6-0.

  Paitsi talvella, jolloin bensa on paras ratkaisu lievästä monimutkaisuudestaan huolimatta.

  VastaaPoista
 5. Hah... eihän Aapo siis ole mikään tumpelo-Trangisti, kun kerta on intissäkin sitä jo tumpeloinut.

  VastaaPoista
 6. olen parhaillaan metsässä nälkäisenä. Trangiankäytöstä useita vuosia. Kiitos hyödyllisestä postauksesta :)

  VastaaPoista
 7. Miksi missään ei ole ohjetta, kuinka trangia kootaan takaisin matkaan. Hirvee kasa asioita päällekkäin ja remmi ei ylety ympäri!

  VastaaPoista