torstai 26. toukokuuta 2011

Selän magneettikuvat

Taisin jossain aikaisemmassakin postauksessa mainita, että olen kärsinyt pienistä selkävaivoista jo aika monta kuukautta. Hieman tässä on pelko ollut persuuksissa, että miten selkä kestää telttailun. Toistaiseksi kaikki on mennyt ihan hyvin, vaikka rehellisyyden nimissä on pakko sanoa, että selkää särkee edelleen ihan joka päivä. Siihen on vain niin tottunut, että sitä ei juurikaan enää noteeraa.

Pääsin vihdoin magneettikuvaukseen, koska minulla epäiltiin selkärankareumaa. Sain kuvat ja radiologian erikoislääkärin lausunnon. Muuten hyvä, mutta tuosta lausunnosta ei tavallinen ihminen saa oikein tolkkua. Lähetin lausunnon eteenpäin työterveyslääkärille, mutta en ole vielä saanut hänen "suomennostaan".

Kokeillaanpa kummasta saa nopeammin vastauksen: työterveyshuollosta vai sosiaalisesta mediasta. Osaako joku kertoa mitä tämä tarkoittaa? Oma tulkintani on, että kyseessä on välilevyn pullistuma, mutta en tosiaankaan osaa tätä kovin hyvin tulkita.


Lausunto:

LANNERANGAN MRI-TUTKIMUS:
 
Lannerangasta kuvattu T1 ja T2 sekä sagittaali-että aksiaalikuvasarjat. Aksiaalikuvasarja otettu LIII /S1 välistä.
 
Lannerangan nikamat ovat linjassa, ei näy nikamasiirtymiä. Lannerangan nikamissa ei näy poikkeavia signaalimuutoksia. Ei näy kompressiomurtumia.
 
TH XII/L IV diskusvälit ovat normaalit, ei näy diskusprolapseja eikä protruusioita. Ei näy hermojuurikompressiota.
 
LIV / LV diskusväli on madaltunut ja diskuksen vesipitoisuus on vähentynyt, diskuksen degeneraatioon viittaavaa. Diskuksen posteriorireunassa nähdään annulusvaurioon viittaavaa T2 signaalivoimistumaa, diskuksessa nähdään laakea
protruusio. Tällä tasolla recessit ja hermojuurikanavat ovat avoimet.
 
L V/S1 diskusväli on madaltunut ja sen vesipitoisuus on vähentynyt, diskusdegeneraatioon sopien, diskuksessa nähdään leveäkantainen sentraalinen  prolapsi, joka ahtauttaa vasemman S1 hermon recessiä,  mutta ei aiheuta hermojuurikompressiota. Oikealla recessi on avoin ja hermojuurikanavat ovat avoimet. Tällä tasolla molemmin puolin fasettinivelissä nähdään artroosiin viittaavia muutoksia.
 
Lannerangan alueella spinaalikanavassa ei näy stenoosia. Conus medullaris on säännöllinen ja normaali korkeudella.

 Vähän tässä pelottaa, että miten tämä vaikuttaa telttaprojektiini.

6 kommenttia:

 1. Jep. Kahdessa alimmassa välissä on välilevyn rappeutumaan liittyen pullistumat (protruusio/prolapsi). Hermojuuriaukko ahtaumaa ei kuitenkaan ole lausunno mukaan. Karkeasti sanoisin, että ei leikata. Selkääsi pitäisi vähän päästä tutkimaan, että voisi varmasti sanoa. Kuinka pitkään oireita? Onko kipusäteilyä varpaisiin tai polven alapuolelle? Tuntopuutoksia tai puutuneisuutta? Pettääkö jalka koskaan alta? Onko vain paikallista selkäkipua? Instabiliteettia (selkänikamansiirtymä) ei ole, joten paikalliselle ristiselkäkivulle ei kuvassa näy syytä.
  Yleisesti voidaan sanoa, et jos otetaan lannerangan mri satunnaisesti terveiltä oireettomilta henkilöiltä, niin yli puolella se näyttää about tolta. Välilevyrappeuma on hyvänlaatuinen, yleinen ja yleensä itsestään paraneva "sairaus". Eikun pilatesta harrastamaan ts. telttailu tekee varmasti vain hyvää.

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia suomennoksesta. Kipuja on ainoastaan alaselässä. Jaloissa ei ole ollut mitään. Sellaiset puolisen vuotta tämä on jomotellut.

  VastaaPoista
 3. Ok. Välilevynpullistuma ei yleensä aiheuta paikallista selkäkipua. Uskoisin että syvien selkä- ja vatsalihasten vahvistaminen hyödyttäisi ja nukkuminen kovalla alustalla ei ole pahitteeksi.

  VastaaPoista
 4. Samanlainen kuin MRI omani, eli suosittelen OMT.fysioterapiaa :-) Töitä joudut varmasti tekemään kivuttomuuden eteen, mutta se on mahdollista.

  VastaaPoista
 5. Eli astanga-joogaa ja se hamppu-futon mistä mainitsinkin jo eilen kehiin.

  VastaaPoista
 6. Mulla todettiin MRI kuvissa L4-L3 sivusuuntainen kookas prolapsi joka valuu ja aiheuttaa femoral hermon pinnetilan L4 lähtöalueella.Kivut oli kovat reiden etuosassa ja säären sivulla.Sain kivut pois venyttämällä kipeää puolta.Venytin QLlihasta ja palas majoria jolloin paine pieneni pullistuneella puolella.Lisäksi vatsa lihas,selkälihas treeniä
  Ortopedilla een ole viä käynyt

  VastaaPoista