tiistai 14. kesäkuuta 2011

Aapo arvioi - makuualustat

Nyt kun olen telttailuprojektini loppusuoralla, on aika kirjoittaa arvioitani Partioaitan tarjoamista varusteista. Aloitan makuualustoista.

Ennen telttaan muuttamista juuri makuualusta huoletti minua eniten. Kuinka siihen omaa sänkyä kovempaan alustaan tottuu? Pystyykö siinä nukkumaan kuukauden putkeen?

Nyt kun takana on lähes kuukausi, voin todeta, että helposti tottuu ja hyvin nukkuu. Käytännössä vain ensimmäiset yöt tuntuivat oudoilta. Muutaman yön jälkeen alustan kovuuteen ei enää kiinnittänyt mitään huomiota. Aivan turhaan murehdin tästä asiasta etukäteen.

Sain käyttööni kaksi makuualustaa: Trangoworld Light Plus ja Trangoworld Comfort Mat.

Light Plus edustaa perinteisempää makuualustatyyppiä. Se on yksinkertainen vaahtomuovialusta, jota ei ole painolla pilattu. Alusta on oikeasti todella kevyt, vain 220g. Hinta: 45€.

Light Plus ei ole kovin paksu (1,2cm), joten on selvää, että se ei voi tarjota pehmeyttä. Tämä pehmeyden puute onkin sitten alustan ainoa heikkous. Tuo heikkouden voi antaa anteeksi sen vahvuuksien takia. Alusta on TODELLA hyvä lämmöneristäjä. Tämän päällä kun nukkuu, maa voi olla vaikka roudassa - ei tunnu missään. Toinen erinomainen piirre on alustan pinnan korkea kitkakerroin. Jos nukut vähänkään epätasaisella maalla, alustan liukumaton pinta on asia, jota arvostat. Tämä alusta pitää sinut paikallasi.

Aapon arvio: Erinomainen ostos.

Vahvuudet:
- Hyvä lämmöneristys
- Liukumaton pinta
- Kevyt kantaa
- Hyvä hintalaatusuhde

Heikkoudet:
- Ohut alusta tuntuu alkuun kovalta

Comfort Mat edustaa ilmatäytteistä makuualustatyyppiä. Se on ns. itsestään täyttyvä alusta. Tämä tarkoittaa sitä, että kun alustan venttiilin avaa, alusta täytyy suurimmaksi osaksi itsekseen. Kokonaan se ei kuitenkaan täyty, joten siihen joutuu puhaltamaan muutamia keuhkollisia itse. Alusta painaa 1800g, eli huomattavasti enemmän kuin Light Plus. Hinta: 135€.

"Ylellisen paksu ja miellyttävä ilmatäytealusta mukavuutta arvostavalle nukkujalle." Tuo mainoslause ei saa minulta ihan varauksetonta hyväksyntää. On totta, että Comfort Mat tarjoaa perinteistä alustaa enemmän pehmeyttä, mutta en kuitenkaan kutsuisi sitä ylellisen paksuksi. Tosiasiassa puhutaan kuitenkin makuualustasta - ei patjasta, joten ylellistä paksuutta on ehkä turha odottaa. Alusta on tottumattomalle joka tapauksessa ensimmäisten öiden ajan kova, oli se sitten ilmatäytteinen tai ei.

Valmistajan spekseissä lukee, että alustan paksuus on 5cm. Ei muuten ole. Oman arvioni mukaan tässä on puolet liikaa. Hyvä jos kolmeen senttiin päästään. Tästä voi jokainen laskea, että ylimääräistä paksuutta ei sitten kuitenkaan ole niin ylellisesti. Tosin joillekin se yksikin ylimääräinen sentti paksuutta voi olla ratkaiseva.

Spekseissä lukee myös, että pintamateriaali on niin kitkaista ja liukumatonta, että alustalta ei voi tipahtaa pois. Tästä asiasta en ole samaa mieltä ollenkaan. Minä ainakin tipuin jatkuvasti pois alustan päältä. Jos alusta on noin liukas ja vain 65cm leveä, tulet tippumaan sen päältä ennemmin tai myöhemmin. Kun alustan vielä täyttää ilmalla, reunat antavat aina vähän periksi. Siinä onkin jo aika vaikea pysyä, ellei maa ole täysin tasainen. Ja vaikka olisikin tasainen, kyljen kääntäminen tipauttaa sinut varmasti pois alustalta.

Viimeinen valmistajan väite:  Lämpötila -10°C. Omien kokemuksieni mukaan kyseinen alusta on jo +5°C:ssa lämmöneristykseltään aika kehno. En todellakaan uskaltaisi ottaa tuota alustaa pakkaskeleille.

Comfort Mat on sinänsä ihan ok alusta, mutta kun ottaa huomioon sen hinnan, jää hintalaatusuhde mielestäni liian alhaiseksi. 135€ on ilmatäytteisten alustojen keskikastia. Olisi ihan hauska kokeilla vertailun vuoksi jotain reilusti halvempaa tai kalliinpaa vastaavaa alustaa.

Aapon arvio: En ostaisi.

Vahvuudet:
- Hieman tavallista makuualustaa pehmeämpi
- Helppo täyttää ilmalla

Heikkoudet:
- Liukas pinta
- Heikko lämmöneristys
- Valmistajan markkinointitekstit härskisti harhaanjohtavia
- Heikohko hintalaatusuhde


Olin todella yllättynyt, miten näiden kahden makuualustan arvioissa lopulta kävi. Ennen telttakautta en pitänyt tuota perinteisempää alustaa juuri minään, mutta toisin kävi. Jos näiden kahden väliltä pitäisi valita kumpaa käyttää, valinta olisi naurettavan helppo: Light Plus.

Olen nukkunut suurimmaksi osaksi molempien alustojen päällä yhtä aikaa. Kokeilin molempia myös erikseen. Jos ilmatäytteisen laittaa perinteisen alle, yhdistelmä on aika hyvä. Siinä on jonkin verran pehmeyttä, hyvin lämmöneristystä ja riittävän liukumaton pinta. Näin molempien alustojen hyvät puolet saadaan yhdistettyä.

5 kommenttia:

 1. Miten ilmatäytteinen toimii, kun se pitää pakata? Onko helppoa? Vai joutuuko sitä rutistelemaan, käyttämään käsivoimia ja jalkoja, omaa painoaan yms. apuna?

  VastaaPoista
 2. Viivit: Erittäin hyvä kysymys.

  Sanoisin, että ilmatäytteisen pakkaaminen on kohtuullisen helppoa. Siitä selviää ehkä vähän yli minuutissa. Jonkun verran joutuu rutistelemaan ja käyttämään omaa painoaan apuna. Mutta jos vertaa vaikka ilmapatjan tyhjentämiseen, tuo operaatio on vielä lasten leikkiä.

  VastaaPoista
 3. Olisivatpa antaneet sulle tämmöisen http://www.partioaitta.fi/product.asp?sua=1&lang=1&s=17700&nav=6002007&q=y. Meillä hyväksi havaittu!

  VastaaPoista
 4. Se kyllä vaikuttu ihan passelilta peliltä kun Mikko sitä mulle esitteli. Ainoa mitä siinä vähän epäilin oli se pumppaaminen. Ei se täyttäminen ihan vaivatta sujunut. Mutta toisaalta... Onko se nyt niin iso vaiva sitten?

  VastaaPoista
 5. No.. ehkä sen minuutin voi uhrata siinä kahvittelun lomassa siihen hommaan.

  VastaaPoista